top of page

היכלות של מטה

אסי משולם

معابد الهاوية

آسي مشولام

Halls of the Abyss

Assi Meshullam

לכבוד חגיגות העשור לפרויקט "מסדר הטומאה" של האמן אסי משולם, נפתח בית הכינוסים של מסדר הטומאה, "היכלות של מטה", במרכז 1:1 לאמנות ופוליטיקה, שבשכונת נוה שאנן בתל אביב. הבית תפקד לאורך מספר שבועות כמקום להתכנסות, פולחן, לימוד והעמקה בתכנים. 

על המסדר:

בשנת 2005 לספירת-הנוצרים, נכתב הספר "רועכם", המתאר את קורותיו של רועכם, שהנו בן-כלאיים, תוצר של יחסים אסורים בין אדם לחיה. רועכם, שאישיותו משלבת את חוכמתו האנושית יחד עם דחפיו החייתיים, גדל על התפר שבין התרבות והטבע, ומפתח לעצמו תורת-חיים שאותה הוא מעביר לתלמידיו בחלקו האחרון של הספר. מאז שנכתב הספר, נלמדו ופותחו הרעיונות שהובאו בו, והוא שימש כר נרחב לפעילויות אמנותיות ופילוסופיות שניזונו מן ההשראה הטמונה בו. תערוכות ויצירות אמנות רבות שנעשו בעקבות הופעתו של הספר, נוצרו למעשה בהשראת רעיונותיו ומשנתו הפילוסופית.

בתאריך 09.09.09, כארבע שנים לאחר כתיבתו של "רועכם", נוסד "מסדר הטומאה", אשר שימש כפלטפורמה להבאתם של הרעיונות אל ידיעת הציבור, ולהפצתה של תורה, אשר נתגבשה בהשראת משנתו של רועכם, והיא מתאימה אותה לצרכים ולתנאים הקיימים בעולם האקטואלי.

גבאי: ד״ר גיא מורג צפלביץ׳

שמש: עומר קריגר

פתיחה: 12.09.19

On Thursday, September 12, 2019, the gathering center "Halls of the Abyss" opened its doors at the 1:1 Center for Art and Politics, in the Neve Shaanan neighbourhood of Tel Aviv-Jaffa, in celebration of the first decade of the Order of the Unclean of artist Assi Meshullam. The house functioned for several weeks as a place for gathering, practicing ritual, studying and deepening in the order’s philosophical and ritual contents. 

 

About the Order:

In 2005 CE, the book "Ro’achem" was written, describing the experiences of young Ro’achem, who is a hybrid, the result of a forbidden bestial intercourse between a man and a female dog. Ro’achem, whose personality combines his human wisdom with his animalistic impulses, grows on the boundary between culture and nature, developing a controversial philosophy which he passes on to his followers in the last part of the book.

Since the book was written, the ideas brought within it have been studied and developed, and it has been widely used for artistic and philosophical activities that were nourished by the inspiration inherent in it. Many exhibitions and works of art made following the advent of the book were actually inspired by Ro’achem’s ideas and philosophical teachings.

 

On 09.09.09, four years after the writing of "Ro’achem" the Order of the Unclean was founded, and served as a platform for bringing those ideas to the public's knowledge, and disseminating a kind of a new “Torah”, which was inspired by the hybrid’s teachings, and was also adapted to the needs and conditions of the contemporary reality.

Gabbay: Dr. Guy Morag Tzepelewitz

Shamash: Omer Krieger

Opening: 12.09.19

يوم الخميس، 12.09.2019، وعلى شرف احتفالات العقد لمشروع أخوية النجاسة للفنّان آسي مشولام، سيتم افتتاح مركز التجمعات لأخوية النجاسة. "معابد الهاوية"، مركز 1:1 للفن والسياسية، في حي ناڤيه شأنان في تل ابيب. سيعمل المركز على مدار عدة أسابيع كمكان لتجمعات، الطقوس، التعلن والتعمق في المضامين. لاحقًا سيتم الإعلان هعن مواعيد الأحداث التي ستنظم خلال فترة عمل المركز.

عن الأخوية:

في العام 2005 ميلادي، تم تأليف كتاب "روعخم"، والذي يصف سيرة حياة روعخم، وهو كائن مهجن، نتاح علاقات ممنوعة بين إنسان وحيوان. روعخم، والذي تجمع شخصيته بين حكمته الإنسانية وغرائزه الحيوانية، ترعرع على خط التماس بين الثقافة والطبيعة، وطور لنفسه نظرية حياة يعمل نقلها إلى تلاميذه في القسم الأخير من الكتاب.

منذ تأليف الكتاب، تم تعلم وتطوير الأفكار الواردة فيه، وهو يستخدم كخلفية عريضة لنشاطات فنّيّة وفلسفية تتغذى من الالهام الكامن فيه. العديد من المعارض والأعمال الفنّيّة التي أقيمت بأعقاب ظهور الكتاب، أنتجت عمليًا بوحي أفكارها ونظريته الفلسفية. في يوم 09.09.2009، أربع سنوات بعد تأليف "روعخم" تم تأسيس "أخوية النجاسة"، والتي استخدمت كمنصة لنشر أفكاره للجمهور، ونشر نظريته، التي تبلورت بوحي عقيدة روعخم، ويتم ملاءمتها للظروف المحلية في العالم المعاصر.

 

خادم المعبد ("شماش"): عومر كريغر

امين الصندوق ("چباي"): د. غاي موراغ تسپلبيتس

الافتتاح: 12.09.19

אמנות כפולחן - על עבודותיו של אסי משולם (במסגרת אירועי העשור למסדר הטומאה)

כהמשך לערב העיון ולחגיגות העשור למסדר הטומאה, הקהל הוזמן להרצאתו של אסי משולם במסגרת השיעורים בבית הכינוסים "היכלות של מטה" שבמרכז 1:1 לאמנות ופוליטיקה. בהרצאת עומק שוחח משולם על עבודתו, על רועכם, על פרוייקט המסדר ועל יצירת האמנות כמעשה פולחני.

הבהמה הפנימית - על הקדושה שבחייתי ועל החיה שבאל (במסגרת אירועי העשור למסדר הטומאה)

הרצאה של ד"ר אליק מישורי - בני הכלאיים של אסי משולם

שיחה עם אסי משולם - רועכם ותורת בני הכלאיים

 

ד"ר אליק מישורי, חוקר והיסטוריון של אמנות ובעל תשוקה עזה לעיסוקו, אצר לפני מספר שנים תערוכה בהשתתפותו של אסי משולם, שלה קרא "חילון הקודש". ב-2019 הוציא מישורי לאור את ספרו Secularizing the Sacred בהוצאת Brill

במסגרת הפרוייקט הלימודי "היכלות של מטה" (לכבוד עשור למסדר הטומאה) מרכז 1:1 לאמנות ופוליטיקה אירח את ד"ר אליק מישורי לערב בנושא "הבהמה הפנימית". אליק מישורי הרצה על בני הכלאיים בעבודתו של משולם, ולאחר מכן התקיימה שיחה על הקדושה שבחייתיות ועל הצדדים החייתיים שבאלוהי (ועל הקשר שלהם לרועכם ולמסדר הטומאה). אסי משולם סיפר על מקורות ההשראה והמחשבה, ועל ההקשרים ההיסטוריים והמקראיים לתאולוגיית ה"בהמה הפנימית" של המסדר.

הציבור הוזמן להביא עמו חיות בית.

המוסר והבשר - שיחה עם מנחם גולדנברג ואסי משולם (במסגרת אירועי העשור למסדר הטומאה)

שיחה לילית במוצאי יום הכיפורים על אונטולוגיה שטוחה, אוטונומיה ופעולה יוצרת 

שיחה לילית גועשת על מוסר וגוף במוצאי יום הכיפורים עם הפילוסוף מנחם גולדנברג, הוגה דיעות ובעל מסדר משל עצמו, אשר יחד עם אסי משולם טייל בנבכי "אגרות אל המאמינים" של מסדר הטומאה. הערב נפתח בשאלות על אונטולוגיה שטוחה (התפישה כי אין היררכיה בין הדברים ולכולם אותו הערך), המשיך בשיחה על אוטונומיה ועל חירות, והסתיים בויכוח על הפונקציה של הפעולה היוצרת.

יונתן הירשפלד - רועכם ואיוב של יונג (במסגרת אירועי העשור למסדר הטומאה)

יונתן הירשפלד הוא צייר, כותב ומרצה על אמנות. בעל טור קבוע ב"הארץ" ומרצה מבוקש במוסדות שונים בארץ ובחו"ל.

בניסיון לעמוד על זווית מסויימת במפעל האמנותי הענף של אסי משולם, האיר הירשפלד פרספקטיבה אחת, מיוחדת ומוזרה; באמצעות ניתוח ספרו של הפסיכואנליטיקאי קרל גוסטב יונג על איוב, הוא ביקש להאיר את המיתוס של רועכם כפונקציה נפשית של הלא-מודע הקולקטיבי שלנו, הישראלים.

השיחה התקיימה בבית הכינוסים "היכלות של מטה", שנפתח במסגרת חגיגות העשור לפרוייקט מסדר הטומאה של האמן אסי משולם, במרכז 1:1 לאמנות ופוליטיקה, שבשכונת נווה שאנן בתל אביב.
 

הספר תשובה לאיוב (1952) מאת קרל גוסטב יונג (1875-1961) מציע לקורא טקסט מורכב שמאפשר להתוודע לעושר הרוחני והדתי של המחבר. זו יצירה מאוחרת יחסית של יונג, לאחר שבשנות השבעים לחייו כבר ביסס את עצמו כבעל אסכולה עצמאית וחוקר דתות. במסה חריפה זו הוא בא ליישב שני חשבונות שנותרו פתוחים מבחינתו: זה עם האב הביולוגי, שהתמודד עמו מאז ילדותו, ודרכו עם הכנסייה הפרוטסטנטית והתיאולוגיה שלה; וזה עם האב הרוחני – פרויד, ודרכו גם עם היהדות.

ניתוח פסיכולוגי זה של הביוגרפיה האלוהית מתמקד בשני היבטים, ואלה מרכיבים את רוב החיבור: חשיפתו של יסוד הרוע בתוך האלוהות וחשיפת היסוד הנשי. פולחן האל המושלם והכול-יכול נעשה בתוך כך למייצגה של גבריות עיוורת ואטומה, שאין בידה להכיל את היסודות הללו. מלבד הבעיה של ראיית האל ככול-יכול, יונג מערער גם על התפיסה בדבר טובו המוחלט של האל – הוא מציב מולה תפיסה של כוליות ושלמות שמחייבת את הכללתו של הרוע כחלק מהאלוהות.

תחת השמיים | רועכם ומקורותיו: שיחה עם אסי משולם על מושגי יסוד בתורת הטומאה

ביום שישי, ה-8 לנובמבר 2019 התקיימה בבית הכינוסים "היכלות של מטה" שבמרכז 1:1 לאמנות ופוליטיקה, כדי לשוחח על הספר רועכם ועל פרוייקט מסדר הטומאה שנולד בעקבותיו. אסי משולם, יוצר מסדר הטומאה הציג את המיתוס של רועכם על מקורותיו הביוגרפיים והאינטלקטואליים (שבתאי צבי, יעקב פרנק, ניטשה, בטאיי, פרויד, יונג, מרלו-פונטי ועוד), וכמה ממושגי היסוד של המסדר המופיעים בלקסיקון העיקרים: הבעבוע, חוק הבליעה, נוכחות האל, הבשר, הטומאה וכדומה.

 

"היכלות של מטה", בית הכינוסים של מסדר הטומאה, נפתח בספטמבר 2019 במרכז 1:1 לאמנות ופוליטיקה, שבשכונת נווה שאנן בתל אביב. בית הכינוסים נפתח לכבוד חגיגות העשור לפרוייקט מסדר הטומאה של האמן אסי משולם, ותפקד למשך חודשיים כמקום להתכנסות, פולחן, ללימוד ולהעמקה בתכנים.

יחסים אסורים | ארוטיקה ומיניות בין בני אדם לבעלי חיים בהיסטוריה של האמנות - הרצאה מפי אסי משולם

יחסים אינטימיים בין בני אדם לבעלי חיים הם תופעה שמתקיימת, ככל הנראה, מזה אלפי שנים. בשנים האחרונות עולה מחדש הסוגייה האתית המקופלת ביחסים מסוג זה, כחלק משיח הזהויות והמגדר, ומחקרים שנעשו בנושא העלו שאלות מעניינות ביותר אודות הגבולות השוררים בין הסובייקט האנושי לחיה, והלגיטימיות של התשוקה המינית אל האחר החייתי. בהרצאה שהתקיימה ביום שבת, ה-9 לנובמבר 2019, בבית הכינוסים "היכלות של מטה" שבמרכז 1:1 לאמנות ופוליטיקה, הנושא נבחן מהזווית המיתית-תרבותית, תוך צפייה ביצירות אמנות המציגות ארוטיקה בין בני אדם לחיות ודיון בתופעה כמטאפורה למורכבותה של התודעה האנושית, כמו גם בקשר של כל אלו למסדר הטומאה.

יחסים אסורים | ארוטיקה ומיניות בין בני אדם לבעלי חיים בהיסטוריה של האמנות - הרצאה מפי אסי משולם

יחסים אינטימיים בין בני אדם לבעלי חיים הם תופעה שמתקיימת, ככל הנראה, מזה אלפי שנים. בשנים האחרונות עולה מחדש הסוגייה האתית המקופלת ביחסים מסוג זה, כחלק משיח הזהויות והמגדר, ומחקרים שנעשו בנושא העלו שאלות מעניינות ביותר אודות הגבולות השוררים בין הסובייקט האנושי לחיה, והלגיטימיות של התשוקה המינית אל האחר החייתי. בהרצאה שהתקיימה ביום שבת, ה-9 לנובמבר 2019, בבית הכינוסים "היכלות של מטה" שבמרכז 1:1 לאמנות ופוליטיקה, הנושא נבחן מהזווית המיתית-תרבותית, תוך צפייה ביצירות אמנות המציגות ארוטיקה בין בני אדם לחיות ודיון בתופעה כמטאפורה למורכבותה של התודעה האנושית, כמו גם בקשר של כל אלו למסדר הטומאה.

bottom of page